Startsidan  |  Om MBK  |  Kontakta MBK/Styrelsen   
 Hitta till MBK  |  Galleria  |  Logga in 

VERKSAMHET

Program/kalendarium
Kurser/ungdomsverksamhet
Tävlingar
Gästplats
Miljö

MEDLEMMAR

Stadgar & Ordningsregler

Medlemsmatrikel

Mina sidor (ansökan, mm)

Dokument

Forum (Vaktbyte, Sälj, mm)

Övrig medlemsinformation

MEDLEMSKAP

Bli medlem

Avgifter


ÖVRIGT

MBK:s historia

Bra länkar


Webdesign:  Time4IT

   

Om MBK

Mälarhöjdens Båtklubb bildades 1925 och är en allmännyttig ideell förening. På MBK träffas medlemmarna med båtlivet som gemensamt intresse. Den fina hamnanläggningen hålls i gott skick tack vare frivilliga arbetsinsatser och ett stort engagemang. I klubbhuset anordnas föreläsningar, kurser, och möten. Höjdpunkten i klubbens verksamhet är kanske när vi hjälps åt att sjösätta alla båtar på våren och torrsätta på hösten. Till skillnad från en kommersiell marina håller vi gemensamt verksamheten levande och avgifterna på en låg nivå.

MBK har ungefär 600 medlemmar, 160 bryggplatser, 30 trailerplatser och 95 vinterplatser.

Hamn- och varvsplats

Principen för tilldelning av platser är att man som medlem söker plats varje år. Lediga platser tilldelas därefter i turordning med längst medlemskap först. Även om man har haft plats året innan söker man men har då företräde. Eftersom väntetiden beror på hur många som lämnar sina platser är det svårt att säga hur lång den kommer att vara framöver. Under lång tid har väntetiden varit cirka fem år för hamnplats och ungefär det dubbla för vinterplats. Under senare år har väntetiderna minskat. Maxbredd för båt i hamnen är 3,75 m. Maxvikt för båt på land är 10 ton. För permanent hamnplats i sjön krävs en deposition, 3000–7000 kr beroende på båtstorlek.

Förutom traditionell hamnplats med båt i sjön erbjuder MBK även trailerplatser. Detta innebär att man har båten på trailer och sjösätter vid behov. Maxmått för helt ekipage är 7,5 x 2,2 m. Väntetiden för en sådan plats är betydligt kortare; ofta kan man få plats redan första året.

Förvarar man sin båt utanför MBKs område kan man mot särskild årsavgift sjösätta sin båt på MBKs ramp och parkera på varvsplanen medan man använder båten.

Många av MBKs medlemmar är borta längre tider från hamnen och då hyrs deras platser ut på dygnsbasis. På detta sätt kan andra medlemmar ofta hyra en hamnplats under relativt långa perioder.

Alla båttyper är välkomna, från stora båtar till segeljollar och kanoter. Dock är extremt bullrande båtar inte tillåtna i MBK.

Miljö och säkerhet

När du ansöker om hamnplats eller varvsplats så binder du dig att följa klubbens regler för till exempel säkerhet och miljö. Det handlar om stadgar, ordningsregler, andra regler som styrelsen beslutat, samt övriga anvisningar från styrelsen.

Ett exempel på sådana regler är att båtar som är målade med biocidfärg på botten inte är tillåtna på fast hamnplats.

Nautisk kompetens

För att få hamnplats i MBK krävs nautisk kompetens motsvarande förarintyg. När man fått hamnplats har man ett år på sig att skaffa denna kompetens. MBK och flera andra klubbar i närområdet samarbetar med Sjölotsen som organiserar kurser som ofta ges i klubbarnas klubbhus.

Övrigt

Vi bedriver och stöder ungdomsverksamhet bland annat genom samarbete med Mälarhöjdens Kanotsällskap (MKS), segelklubben på Pettersbergsvägen några hundra meter väster om MBK.

Några gånger per år ordnas MBK-träffar med föredrag eller annan aktivitet.

Två gånger per år, i maj och september, arrangeras kappseglingar. Det är anspråkslösa tävlingar enligt principen omvänt LYS; ingen trängsel i starten, först i mål vinner.

Medlemsansökan

Ansökan om medlemskap gör du här på hemsidan. Fyll i uppgifterna så fullständigt som möjligt. Om du är båtägare ska även begärda uppgifter om båten och försäkringsbolag lämnas.

Lämna även en referens, helst någon som redan är medlem i MBK.

 

Postadress:

MÄLARHÖJDENS BÅTKLUBB
Box 427
129 04 Hägersten

Besöksadress:

 

Bankgiro:

Swish:

Klubbensborgsvägen 11

 

263-5886

123 140 39 71

 

Karta och mer information om hur du hittar till oss finns under huvudmenyn:  Hitta till MBK